Het Nijlpaard.

Waarom staat er een, nee staan er twee nijlpaarden voor de praktijk? Overigens, waarom heten nijlpaarden nijlpaarden? In vrijwel alle landen weten ze dat het beest niet zoveel met de Nijl te maken heeft. Hij leeft ook in veel andere Afrikaanse rivieren. Alleen in Duitsland heet het ook een Nilpferd. Heus een Nilehorse of een Cheval du Nil vind je nergens. Trouwens hoe noem je een pasgeboren nijlpaard? 

Toen we besloten om in de tachtiger jaren van de vorige eeuw ons praktijkpand aan de Beente te gaan bouwen werd ons verteld dat het gebied tussen Wijk en Heugem vroeger in het voorjaar vaker blank stond en dat je met paard en wagen werd vervoerd als je naar Maastricht moest want anders kreeg je natte voeten. Toen ons praktijkpand er nog maar net was is dat nog een keer gebeurd en moest je laarzen aan om naar de dokter te gaan. 

In de tijd dat de bouw aan de gang was stond er in de krant een artikel over botresten die in het mergel gevonden waren van beesten die het meest leken op nijlpaarden. Dat betekent dus dat er in de prehistorie nijlpaarden in de Maas dobberden.

Wij bouwden dus in een oude Maasbedding waar ruim voor de Batavieren en de Eburonen nijlpaarden leefden.

We vonden het absoluut nodig daar een monument voor neer te zetten. Een monument voor:

Het Maaspaard..

Telefoonnummer
043-3614646    
TOETS 1 VOOR SPOED

 Praktijkadres

De Beente 24
6229 AV Maastricht